...

Stolthetsparaden - en kamp for frihet!

Selvbevisste og kampklare. Slik kan funksjonshindra sin egen Stolthetsparaden 2010 oppsummeres.

Tekst: Terje Marøy

Foto: Finn Ståle Fleberg

 Stolthetsparaden 2010

 

 

Lørdag 12. juni ble den tredje Stoltesparaden arrangert i Oslo. Arrangør er den ideelle virksomheten ULOBA.Forbilde for paraden er Disability Pride Parade i Chicago, som samler funksjonshindra fra hele USA.

Hele Norge blir ikke riktig så svært, men noen hundre fra alle landsdeler i pøsende regnvær, sørget for en synlig arme i Oslos gater, fra Youngstorget til Universitetsplassen.

 

Identitet

Budskapet er: Ethvert menneske skal være stolt av hva man er og hva man gjør.

Tidligere ble funksjonshindra vist fram på sirkus. Budskapet i pårets parade handler om å ta makta sjøl, ellers tar andre den fra deg.

Det var også essensen i takketalen til Tove Linnea Brandvik, første rullestolbruker på Stortinget. Hun advarte også mot å gjemme seg bort. Tvertimot, ved å markere seg i samfunnet, i politikken med første stopp ved neste års kommunevalg, kan funksjonshindra sjøl endre samfunnet.

Stortingsrepresentant Tove Linnea Brandvik får Stolthetsprisen av ULOBAs daglige leder Vibeke M. Melstrøm

 

 

Litt sirkus

Stolthetsparaden er også litt cirkus. Gjøglerorkesteret Stella Polaris sørger for at folkelivet i Oslo stopper opp når de passerer. I seg selv er de et budskap om sørgelige kapitler i historien. Gjøglergrupper har ofte vært rekruttert av mennesker som selv er forfulgt, som rom-folk og andre såkalte minusvarianter. Fra å glede den ene dagen, kunne de havne i en massakre eller gassovn den neste.

Gjøglere for frihet!

 

 

Til kamp

Funksjonshindra har alltid vært diskriminert i Norge og er det fortsatt. Lovreformer kommer langsomt. Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven kom først i 2009, mot 1991 i USA. Loven erkjenner funksjonalitet som et diskrimineringsgrunnlag og er et viktig verktøy fmot diskriminering framover.

Men det tar lang tid før holdninger i det offentlige og private endres. Hovedparolen i paraden var; "Personlig assistanse må bli en rettighet nå". Uten Sjølstyrt (borger-/brukerstyrt) personlig assistanse - BPA, vil like borgerrettigheter være en uoppnåelig drøm for mange funksjonshindra. Ikke minst for mange som gjennom politisk engasjement selv kunne forandre Norge.

Eller som ULOBAs daglige leder Vibeke M. Melstrøm sa da hun overrakte Stolthetsprisen 2010; forøvrig et symboltungt bilde av Frihetsgudinnen i Rullestol:

- Funksjonshemming handler om politikk, om politikernes vilje til å anerkjenne at alle mennesker i Norge har lik verdi, og skal ha samme muligheten til samfunnsdeltakelse. Funksjonshemming handler om utestengning forskjellsbehandling og diskriminering.

Hun minnet om at:

  • Politikerne vet hva som må til for å skape et samfunn basert på likhet og rettferdighet.
  • Politikerne kan skape et samfunn som er tilgjengelig for alle
  • De kan forme og forandre innbyggernes holdninger og fjerne fordommer.
  • Politikerne kan skape likestilling hvis de vil.

Kampbudskap med tilsvarende tema var den rødetråd både hos øvrige appellanter og demonstranter.

 

Finn Ståle Felbergs bilder fra Stolthetsparaden 2010

Knut Flaaum har bygd en virksomhet med over 4000 ansatte. Stortingsrepresentant Tove Linnea Brandvik i bakgrunnen vil gi flere muligheten til å realisere sine evner.

 

 

Tone Norli en av fem gründere i ULOBA som utviklet Borgerstyrt Personlig Assistanse - BPA. Sønnen gjøgler i Stella Polaris.

 

 

 Tove Anita Moen Flaaum, en "invalid" (invalid = verdiløs ugyldig)  i fullt arbeid, betaler skatt, tidligere kommunestyremedlem i Tronsdheim og aktiv Rosenbord-supporter. Akkurat som tusenvis av andre trøndere. Men hun har stempel, invalid/minusvariant, bekjempet av det offentlige Norge gjennom historien.

 

 

 Burhan Chisti, innvandreregnskapet ble ikke noe av. Men han bidrar med et betydelig skattebeløp til velferdsstaten, som har misbrukt hans skatt til å stenge funksjonshindra ute.

 

 

 Jøss mangfold, gjelder det slike som dere da?

 

 

 Arbeid eller trygd, hva er best for Norge?

 

 

 Rett og Plikt!

 

 

 

Et samfunn som stenger ute en del av befolkningen, er ikke et demokrati

 

 

 

 Stortinget kan likestille landets innbyggere, når representantene lærer seg til å tjene i stedet for å herske

 

 

Parade på Karl Johan, noen sprekere enn andre, men alle med lik verdi!

 

 Flere bilder blir lagt ut senere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...


Terje Marøy
Ansvarlig redaktør

Stigmavakta
Ellingsrudlia 27
1400 Ski

Tlf: 917 02 481
E-post: tema@online.no