...

Leiar, 25 oktober 2010

Sex, synd, skam og straff!

Einar Gelius innspill om sex og kristenliv skulle vekke debatt. Dessverre har det blitt latter og hån i stedet.

Av Terje Marøy

 

 Faksimile dagbladet.no

ENGASJERT:: Sogneprest Einar Gelius er engasjert når han taler til menigheten for første gang etter sexbok-oppslagene. FOTO: PER FLÅTHE

 

Når vi først fikk en bok om sex, synd og skam i kirkelig sammenheng, har jeg to anførsler:

  • Det er synd at Einar Gelius valgte en sex-tilnærming som avsporet debatten.
  • Det er både synd og skammelig at både kirkelige, sekulære og ateistiske miljøer latterliggjør debatt om et tema som har ridd troende som en mare i flere hundre år.

For dette spørsmålet er ikke isolert, men hører inn under flere sider av de kirkelige lærespørsmål. For synden skal straffes må vite. Fortsatt er det mange alvorlig troende som tror på et evig helvete. I min ungdom trodde nesten alle på slikt.

 

At jeg i dag ...

... kan skrive dette innlegget, skyldes min tante Karens inngripen i 1922-23. I 1910 var min far tre år gammel. Ovnen ble fyrt med torv til den glødet. Min oldemors, fars bestemors, ene store skrekk var om noen av hennes skulle gå fortapt. Hun ledet far bort til flammene og sa: - Vender du deg bort fra Jesus, vil du komme til helvete. Der vil du brenne slik som dette i all evighet.

Gutten ble vettaskremt og religiøs. Han tok religionen på slikt alvor at han i puberteten ble grepet av vanvittig helvetesangst. Om ditt øye frister deg, så riv det ut. Om ditt lem frister deg, så hugg det av. Kjødets dødssyndige lyst ble definert som seksualdrift, og helvete var straff som fortjent.

Da tante sto i døra til sengekammeret, hadde far snitta pungen og skulle kutte løs steinene. Seinere kunne han fortelle at på flere av de nerveklinikkene han var pasient gjennom voksenlivet, fant han andre pasienter som hadde fullført det han selv hadde påbegynt.

Far og mor fikk fire barn, ni barnebarn, og foreløpig to oldebarn, det tredje er underveis.

 

Far brukte et langt liv...

... på å finne ro. Han fant skriftsteder, der han som var uten utdannelse, måtte til lærde for å kontrollere i grunntekstene.

Han stilte spørsmål både ved seksualitet og straff. Kanskje fikk han en slags ro, han døde før jeg fikk tatt de dypere voksensamtalene med ham. Han endte ihvertfall opp med at seksualdriften ikke var en syndig last, men en gudegitt gave. Skriftstedene om evig pine fant han ut var en pervers unntaksforståelse av grunntekstene. "Om så bare et menneske skal tortureres til evig tid, er det en så brutal handling at det er uforenlig med troen på en kjærlig Gud," sa han og fikk tyn så det holdt i avisen Dagen på 60-tallet. Da han i tillegg mente at onani ikke var synd, ble han hånet og sjikanert både av leserne, prestestanden og Dagens daværende redaktør Arthur Berg. I dag har mange kristne her til lands avblåst helvete, men fortsatt er nok denne læren dominerende blant kristne rundt om i verden.

Jacob Jervell sa noe slikt: "Den som tror på den evige pine og bevarer sin forstand, må ha svekkede sjelsevner."

 

Advarsel

Selv er jeg blitt velsignet med ateisme. Men jeg advarer mot å latterliggjøre en debatt som bare troende kan føle pinen i.

Forkvaklede forestillinger om sex gir seg mange utslag, ikke minst overgrep. "Den som begjærer sine nestes hustru, har allerede begått hor i sitt hjerte." Når lysten i seg selv er syndig, kan man like gjerne begå selve handlingen, og så håpe på tilgivelse etterpå. Spranget fra tanke til handling, i enkelte tilfelle overgrep, er derfor ikke så stort, i religiøs forstand.

I øyeblikket er det den katolske kirke som tynes. Men disse spørsmålene var og er aktuelle i de fleste kirkesamfunn. Det er jo ikke mange årene siden religionsforsker Eva Lundgren nærmest måtte fly landet etter å ha rotet litt i denne suppa.

Så debatten trenger vi, selv om reaksjonen kan tyde på at Gelius har bommet litt på formen.

 

Apropos

Jeg minnes pinsevenn-høvdingen Levi Petrus som var veileder for den oppvoksende slekt. - Selv har jeg kjempet med kjødets lyst i hele mitt liv. Men med Guds hjelp har jeg seiret også over den, sa han - sånn omtrent 85 år gammel.

***

Orsak:

Leiarane skal vera på nynorsk. Men tankane mine låg så langt attende i tid at eg gløymde meg bort.

TM

 

...


Terje Marøy
Ansvarlig redaktør

Stigmavakta
Ellingsrudlia 27
1400 Ski

Tlf: 917 02 481
E-post: tema@online.no